Vyberte zemi nebo oblast.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

100 milionů neuronů je o krok blíže k lidskému mozku, Intel uvolňuje nervový mimický systém

19. března společnost Intel oznámila, že uvede na trh nejnovější neurální mimický výpočetní systém nazvaný „PohoikiSprings“, který má výpočetní kapacitu ekvivalentní 100 milionům neuronů, může simulovat lidský mozek a spotřebovat méně energie pro provádění rychlejších výpočtů.

PohoikiSprings je systém datových center, což je největší neurální mimický výpočetní systém vyvinutý společností Intel dosud. Integruje 768 neuronových mimikry výzkumných čipů do pěti standardních šasi serveru.

Lidský mozek se skládá z 86 miliard neuronů. Počet neuronů v mozku hmyzu je řádově několik set tisíc. Počet neuronů v PohoikiSprings je daleko za úrovní mozku hmyzu a vzdálenost od lidského mozku učinila další krok.

Uvádí se, že Mike Davis, ředitel laboratoře Intel Neural Mimic Computing Laboratory, řekl, že PohoikiSprings rozšířil neuromimický výzkumný čip Loihi více než 750krát při běhu s méně než 500 watty energie. Při výpočtech neurální mimikry lze model naučit podobným způsobem jako lidské dítě, s jediným pohledem na obrázek nebo hračku pro trvalé rozpoznání.

Davis uvedl, že model se může také učit z dat v reálném čase a konečné předpovědi mohou být přesnější než předpovědi tradičních modelů strojového učení, „to umožní některé v současnosti nepředstavitelné výpočty.“ Navíc v systému PohoikiSprings nejsou oddělené paměti a výpočet, což minimalizuje vzdálenost přenosu dat.

Je zřejmé, že vědci společnosti Intel provedli experiment, při kterém využívají nejpokročilejší metody hlubokého učení, aby vyškolili systémy umělé inteligence k identifikaci škodlivých plynů, je zapotřebí 3000 vzorků a pomocí školení nervových mimických čipů stačí jeden vzorek.

Intel brzy otevře systém PohoikiSprings členům Intel Neuromimicry Research Community (INRC), včetně členů Accenture, Airbus a dalších společností, vládních laboratoří a akademických výzkumníků.

Podle Sina Finance, podle agentury třetí strany, Gartner předpovídá, že do roku 2025 se neurální mimické čipy stanou hlavní výpočetní architekturou pro nové a pokročilé formy rozmístění umělé inteligence a očekává se, že nahradí GPU, jeden z hlavních čipů v současnosti používán v systémech umělé inteligence. Kromě technologie Intel také pracuje na technologii.

Intel uvedl, že neuronové mimické výpočty jsou úplnou subverzí počítačové architektury zdola nahoru. Cílem je aplikovat nejnovější poznatky z neurovědy a vytvářet čipy, které působí spíše jako čipy lidského mozku než tradiční počítačové čipy.

Neuronový mimikry systém replikuje způsob, jakým neurony organizují, komunikují a učí se na hardwarové úrovni. Společnost Intel věří, že společnost Loihi a budoucí neuromimetické procesory budou definovat nový programovatelný výpočetní model, který dokáže uspokojit rostoucí světovou poptávku po populárních inteligentních zařízeních.