Vyberte zemi nebo oblast.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Bloomberg: Tato data ukazují, že opuštění Huawei ve Velké Británii není snadný úkol

Podle zprávy Bloomberg News Spojené království znovu zvažuje, zda nechat Huawei účastnit se výstavby 5G v zemi. Uvádí se také, že za účelem splnění Trumpova zákazu Huawei hledá britská vláda spolehlivé alternativy, které nahradí Huaweiho antény, směrovače a přepínače.

Zpráva však také poukázala na to, že britští provozovatelé již používají Huawei k budování 5G sítí. Žádný jiný dodavatel, včetně evropských konkurentů společnosti Huawei Nokia a Ericsson, nemá potíže s vyplněním této mezery. Různá data ukazují, že není pro Spojené království snadné opustit Huawei za 5G.

35%

Britští zpravodajští úředníci se obávají, že internet bude zasažen špionáží a ohrožuje národní bezpečnost. Vláda proto formulovala opatření k posílení dohledu nad bezpečností čtyř poskytovatelů mobilních sítí. Čtyři poskytovatelé sítí jsou EE pod BT Group Plc, Vodafone, Three UK pod CK Hutchison Holdings Ltd. a O2 pod Telefonica SA.

Uvádí se, že tato nařízení budou předložena Parlamentu ke schválení koncem tohoto roku. Několik zákonodárců z Johnsonovy strany však namítalo, že Huawei musí být zcela vyloučeno z plánu sítě 5G.

V současné době představuje zařízení Huawei 35% britské 4G síťové technologie a podíl BT využívající Huawei je více než polovina. Pokud tedy britská vláda nařídí úplné opuštění Huawei, bude to mít dopad na dodavatelský řetězec těchto provozovatelů.

Navíc, protože současná technologie síťového zařízení 4G je obtížné podporovat aplikace, jako je mobilní video, operátoři dychtí upgradovat na 5G a používat stejného dodavatele-Huawei, což pomůže urychlit zavádění technologie.

2023

Od zavedení služeb 5G ve Velké Británii byla většina z 5G antén používaných společnostmi BT a Three Telecom dodána společností Huawei. Většina síťových systémů 5G společnosti Vodafone také používá zařízení Huawei. Díky včasným výhodám společnosti Huawei je proto výběr obtížnější a nákladnější.

Britští bezpečnostní úředníci se obávají, že systém Huawei může být obsazen hackery nebo nepřátelskými zeměmi. Zajišťují, aby se zařízení Huawei neobjevilo v základní síti, která je součástí sběru, zpracování a redistribuce dat. Kromě toho BT plánuje do roku 2023 přesunout jádro sítě EE z Huawei na Ericsson.

Američtí představitelé však uvedli, že základní a vedlejší pojmy jsou šedou oblastí 5G a většina dat je zpracovávána na periferii. Kromě toho se společnost Huawei také podílela na dalších citlivých projektech, jako je například vývoj bezpečnostních bran pro sítě O2. Osobní údaje některých telekomunikačních inženýrů na LinkedIn ukazují, že integrují platební systém Huawei v reálném čase s jádrem O2.

500 milionů

British Telecom (BT) v lednu zdůraznil, že pokud je horní hranice míry využití Huawei nastavena na 35%, způsobí to společnosti zvýšení nákladů o 500 milionů liber (asi 624 milionů USD).

Studie Mobile UK navíc uvedla, že úplné zákaz používání Huawei v používání 5G způsobí, že se tyto náklady celého odvětví exponenciálně zvýší, a výdaje na zadávání veřejných zakázek omezí hospodářskou soutěž, čímž účinně zanechají tržní podíl Huawei na společnostech Ericsson a Nokia.

Výzkumný ústav Shromáždění odhaduje, že pokud bude Huawei zakázán, bude to způsobovat britské ekonomice náklady 4,5 miliardy až 6,8 miliard liber a povede ke zpoždění výstavby 5G nejméně o 2 roky.