Vyberte zemi nebo oblast.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Japonsko-Korea obchodní tření pokračuje, Jižní Korea bude apelovat na WTO o japonských obchodních omezeních

11. místního času jihokorejské ministerstvo průmyslu, obchodu a zdrojů, ministr obchodu a obchodu, Yu Mingxi, na tiskové konferenci uvedlo, že jihokorejská vláda se rozhodla odvolat se ke Světové obchodní organizaci (WTO) ohledně japonských omezení o vývozu do Jižní Koreje.

Zpráva uvedla, že před více než dvěma měsíci japonská vláda začala omezovat vývoz tří klíčových průmyslových materiálů do Jižní Koreje. Tyto tři materiály jsou rozhodující pro výrobu čipů a displejů a mohou být těžkou ranou pro průmysl v Jižní Koreji.

Yu Mingxi řekl, že poté, co jihokorejský Velký soud rozhodl o nárokech korejských pracovníků ve druhé světové válce, přijalo Japonsko politická omezení (obchodní omezení), což je diskriminační opatření, které se přímo zaměřuje na Jižní Koreu.

Yu Mingxi uvedl, že cílem tohoto kroku je ochrana zájmů Jižní Koreje a zamezení opakování ekonomických a obchodních událostí pro politiku.

V říjnu a listopadu 2018 Nejvyšší soud Jižní Koreje odsoudil japonské společnosti, aby kompenzovaly korejskou práci nucenou během kolonizace Korejského poloostrova, což způsobilo nespokojenost s japonskou stranou. Japonská strana trvala na tom, že podle „Japonsko-Jižní Korejské dohody o pohledávkách“ podepsané oběma zeměmi v roce 1965 se korejští obyvatelé již nemohou nárokovat z japonské strany, ale jihokorejská strana tento názor neuznala.

Začátkem července 2019 japonská vláda oznámila, že posílí kontrolu surovin pro tři polovodičová odvětví vyvážená do Jižní Koreje, vyvolá obchodní tření mezi Koreou a Japonskem a bude pokračovat v kvašení. Japonská strana uvedla, že důvodem pro přijetí kontrolních opatření je to, že Jižní Korea má problémy s řízením vývozu, a jihokorejská strana obvinila Japonsko z toho jako „ekonomickou odvetu“ pro jihokorejský nejvyšší soud, aby odsoudil japonské společnosti, aby kompenzovaly nucené pracovní případy.