Vyberte zemi nebo oblast.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Možná to bude silný soupeř ARM? Očekává se, že zásilky čipů RISC-V prudce vzroste v příštích několika letech

Podle zprávy o komunikační síti C114 zpráva, kterou poskytla agentura pro výzkum trhu Semico Research, naznačuje, že do roku 2025 se očekává, že počet čipů využívajících architekturu RISC-V vzroste na 62,4 miliardy, z čehož se očekává, že bude průmyslový sektor největší trh s objemem spotřeby až 16,7 miliard.

Společnost Semico předpovídá, že na trzích včetně počítačů, spotřební elektroniky, komunikací, dopravy a průmyslových trhů bude složená míra růstu jader CPU RISC-V od roku 2018 do roku 2025 až 146%.

Rozumí se, že RISC-V pochází ze Spojených států a jedná se o čipovou architekturu s otevřeným zdrojovým kódem. Ale není to tak dávno, nadace RISC-V plánovala přemístit své sídlo do Švýcarska, aby se zajistilo, že univerzity, vlády a společnosti mimo Spojené státy mohou přispět k rozvoji technologie open source.

V oblasti čipové architektury má IP ARM absolutní monopolní postavení a architektura x86 monopolizuje segmentovaný trh s čipovými PC. MIPS, Aphla, SPARC, Itanium a PA-RISC mají každý malý trh.

Díky monopolnímu statusu je však licence ARM IP stále dražší a některé společnosti se veřejně vyjádřily. Flexibilní strategie otevřeného zdroje RISC-V poskytuje konkurenční výhodu, která změní strukturu trhu s procesory IP. V současné době se do tábora open source architektury RlSC-V připojily stovky známých technologických společností z celého světa. Aby se riziko rozšířilo, připojili se i tvrdí příznivci ARM Huawei, Qualcomm, Google atd.