Vyberte zemi nebo oblast.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Reuters: Než Trump odstoupí, Intel a další společnosti zruší desítky dodavatelských licencí pro Huawei

Podle lidí obeznámených s touto záležitostí upozornila Trumpova administrativa několik dodavatelů Huawei, včetně výrobce čipů Intel, že v současné době ruší určité licence na prodej produktů společnosti Huawei a má v úmyslu odmítnout desítky dalších aplikací dodávajících Huawei. . Může to být Trumpova poslední akce proti společnosti Huawei, než odstoupí.

Podle e-mailových záznamů získaných agenturou Reuters SIA v pátek uvedla, že americké ministerstvo obchodu oznámilo, že „zamítne velké množství žádostí o licence na prodej produktů společnosti Huawei a zruší alespoň jednu dříve vydanou licenci“. Zdroj uvedl, že více než jedna licence byla zrušena, a další uvedl, že obsahuje osm licencí získaných čtyřmi společnostmi. Mezi nimi byl japonskému výrobci čipů flash paměť Kioxia odebrána alespoň jedna licence. SIA v e-mailu uvedla, že tyto akce zahrnovaly „širokou škálu“ produktů v polovodičovém průmyslu, a zeptala se, zda společnost obdržela oznámení. E-mail navíc také poukázal na to, že mnoho společností čeká na žádosti o dodávky již několik měsíců, ale v případě bezprostřední rezignace Trumpa bude způsob, jakým vládní ministerstva „odmítají“ schválení výzvou.

Uvádí se, že společnost, která obdrží oznámení „záměr zamítnout“, má 20denní dobu odezvy a ministerstvo obchodu bude společnost informovat o všech změnách v rozhodnutí do 45 dnů, jinak se tyto změny stanou konečným rozhodnutím . Propojené společnosti mají také 45 dní na odvolání.

V květnu 2019 USA z důvodu národní bezpečnosti zařadily společnost Huawei na „Entity List“, což omezilo dodavatele v prodeji amerických produktů a technologií společnosti. Když však Spojené státy zvýšily své sankce vůči společnosti Huawei, schválily také některé licence na dodávky a dokonce požadovaly, aby společnosti, které prodávají americkou technologii a výrobu v zahraničí, aby podaly žádosti, což nepochybně rozšířilo moc Spojených států.

Lidé obeznámení s touto záležitostí uvedli, že před přijetím nejnovějších opatření čeká na zpracování přibližně 150 licencí zahrnujících zboží a technologie v hodnotě 120 miliard amerických dolarů. To je způsobeno neschopností amerických agentur dosáhnout dohody o tom, zda by tyto licence měly být vydány a byly odloženy. Kromě toho stále existuje 280 miliard USD licencí na zboží a technologie společnosti Huawei, které ještě nebyly zpracovány, ale nyní je pravděpodobnější, že budou odmítnuty.

V zákazu Huawei aktualizovaném v srpnu loňského roku existuje pravidlo, že produkty související s 5G mohou být odmítnuty, s výjimkou souvisejících technologií s méně pokročilými technologiemi, v závislosti na konkrétních okolnostech.

Výše uvedené zdroje uvedly, že počínaje 4. lednem učinila vláda USA výše uvedené rozhodnutí po šesti schůzkách s vyššími úředníky z ministerstva obchodu, státu, ministerstva obrany a ministerstva energetiky. Řekl, že úředníci zformulovali podrobné pokyny, které technologie mohou podporovat 5G, a budou to používat jako měřítko pro akci. Úředníci následně zamítli většinu z přibližně 150 sporných žádostí a zrušili osm povolení k plnění nových pokynů.

Americká akce byla pod tlakem Corey Stewarta, Trumpa, nedávno jmenovaného úředníka ministerstva obchodu. Na konci Trumpovy administrativy pracoval Stewart dva měsíce na ministerstvu obchodu. Doufal, že bude prosazovat tvrdou čínskou politiku.