Vyberte zemi nebo oblast.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Kapitálové výdaje TSMC vzrostly o více než 45%. Může 2021 překonat prosperitu Zhang Zhongmou?

První legální setkání TSMC v roce 2021 šokuje svět. Prezident Wei Zhejia oznámil, že letošní kapitálové výdaje se budou pohybovat mezi 25 až 28 miliardami USD, což je nárůst o 45% na 62% oproti loňskému roku, a mnohem více, než 21 miliard původně očekávaných zahraničními investicemi. Kolem dolaru.

Šokovaní legální lidé se neustále ptali na kapitálové výdaje: „Je to kvůli outsourcingu společnosti Intel?“ „Je to z kinetické energie smartphonů nebo HPC (High-Performance Computing)?“ „Zahrnuje to náklady na stavbu továren ve Spojených státech?“

Dnes „TSMC vstupuje do dalšího rozsahu s vysokým růstem.“ Wei Zhejia si je jistý a zdůrazňuje, že díky 5G a vysoce výkonným počítačům (HPC) je poptávka po pokročilých procesech TSMC silná a HPC přinese TSMC stále důležitější a dlouhodobější růst. Hnací síla TSMC je největším přispěvatelem k silnému růstu tržeb. Odhaduje se, že od letošního roku do roku 2025 dosáhne roční složený růst společnosti TSMC 10–15%.

Navíc 80% z 20 miliard USD bude použito pro pokročilé výrobní procesy, jako jsou 3nm, 5nm a 7nm.

„Povzdechl jsem si,“ řekl po setkání Fasuo zahraniční analytik.

Protože v nedávné výzkumné zprávě slíbil, že TSMC za dva roky převezme velkou objednávku procesorů Intel a výrazně zvýší cílovou cenu TSMC.

Ale 14. najednou Intel oznámil, že jmenoval CEO VMware Pat Gelsingera (Pat Gelsinger) novým CEO, který nahradil současného CEO Boba Swana, který silně podporuje outsourcing výroby. Výsledkem bylo, že cena akcií společnosti Intel vzrostla o více než 10%.

Analytik byl šokován, když viděl zprávu: „Spustit puč! Je po všem!“ On a někteří hráči z oboru se poprvé obávali. Je možné, že interní konzervativní síly Intelu v kombinaci s představenstvem do protiútoku doufají, že nebudou outsourcovat procesor na TSMC. Důstojnost společnosti Intel.

Ale o více než deset hodin později, poté, co TSMC ohlásil kapitálové výdaje, které daleko předčily očekávání odvětví, se mu ulevilo.

Protože pokud je objednávka společnosti Intel na TSMC skutečně proměnlivá kvůli „státnímu převratu“, „TSMC musela být včera v noci velmi nervózní a mělo by se zpomalit. Nyní to nebude oznámeno (novinky o rozsáhlém rozšíření továrny). “ Soudil.

TSMC však nikdy nezanechal rozkazy společnosti Intel.

Například když se Zhan Jiahong z Morgan Stanley Securities zeptal, zda zdvojnásobení kapitálových výdajů v letošním roce bylo způsobeno outsourcingovými objednávkami procesorů Intel?

Wei Zhejia odpověděl, že se nebudeme vyjadřovat ke konkrétním zákazníkům a konkrétním regionům, „ale kapitálové výdaje jsou založeny na dlouhodobých potřebách 5G a HPC a na obecném trendu odráženém touto poptávkou.“

Analytik vysvětlil, že HPC v rodině Wei Zhe ve skutečnosti odkazuje na objednávky Intel. V oblasti vysoce výkonných počítačů, nejdůležitějšího cloudového serveru s produkty, více než 90% využívá nejpokročilejší procesory Intel.

Opakující se sláva, od letošního roku do roku 2025, je roční složená míra růstu výnosů 10% ~ 15%

TSMC také na konferenci dvakrát zmínila historii: kapitálové výdaje TSMC se také v roce 2010 prudce zvýšily a od roku 2010 do roku 2015 přinesly složené roční tempo růstu 15%, čímž položily základ prosperity TSMC na mnoho let.

Toto je nejlegendárnější stránka "Mýtus o Zhang Zhongmou".

Jakmile se vrátil na pozici generálního ředitele, byl ohledně budoucí poptávky po smartphonech optimistický. Pod opozicí nezávislých ředitelů překonal všechny názory a zdvojnásobil kapitálové výdaje v roce 2010 jedním rázem a nakonec dovolil TSMC zbavit se svých soupeřů a ovládnout. Slévárenský průmysl.

„Toto zvýšení znamená, že TSMC je velmi optimistický.“ V loňském roce „překvapení“ vyjádřil také Hou Mingxiao, vedoucí výzkumu v oddělení asijského technologického průmyslu společnosti CLSA, který jako první vyzval cenu akcií TSMC ve výši 500 juanů. Řekl, že pokud nebude existovat žádný závazek zákazníka a jasná spolupráce, TSMC takové rozhodnutí nepřijme.

Hou Mingxiao uvedl, že když Zhang Zhongmou v roce 2010 drasticky zvýšil kapitálové výdaje, technologie nebyla první. Byla to vize plná nejistoty. Ale nyní, „TSMC zaujímá vedoucí postavení na světě a má vyšší viditelnost. Nyní je situace v konkurenci jasná. Každý je za ním. Takže by měl mít data, aby k tomu měli jistí ředitelé, a pravděpodobnost úspěchu tomu odpovídá. vysoká! "

Bernsteinova výzkumná zpráva předpovídá, že v roce 2023 bude Intel zadávat 10% až 30% CPU, což pro TSMC přinese růst výnosů o 5% až 10%.

Kde je další vlna? Velký růst HPC, zapálení automobilového trhu

Objednávky Intel navíc nejsou jedinou podporou za úžasným růstem kapitálových výdajů TSMC.

„Vidíme silné obchodní příležitosti ve čtyřech růstových platformách vysoce výkonné výpočetní techniky, automobilové elektroniky, internetu věcí a chytrých telefonů,“ uvedl Wei Zhejia.

Finanční ředitel TSMC, Huang Renzhao, vysvětlil, že tržby ve čtvrtém čtvrtletí těžily hlavně z uvedení 5G smartphonů a aplikací souvisejících s HPC, což přineslo silnou poptávku po 5nm procesu TSMC. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku byly konsolidované výnosy 361,53 miliardy juanů, roční nárůst o 14%, hrubá zisková marže byla 54%, čistý zisk po zdanění byl přibližně 142,77 miliardy juanů a čistý zisk na akcii byl 5,51 juanů.

Z dlouhodobého hlediska Wei Zhejia poukázal na to, že HPC je největším faktorem pokračujícího vzestupného výkonu TSMC. Zákazníci z různých aplikací se snaží získat nejlepší výpočetní výkon s různými architekturami. Na základě přední technologie TSMC může být v nejlepší pozici pro uchopení průmyslového trendu; v letech 2020 až 2025 bude mít roční roční růst složený z 10% na 15%.

I automobilový průmysl zapaluje: Ačkoli automobilový trh byl v roce 2018 relativně slabý a byl ještě více ovlivněn novou korunní epidemií v loňském roce, která způsobila, že zákazníci TSMC ve třetím čtvrtletí loňského roku snížili poptávku, Wei Zhejia uvedla, že TSMC začala vidět známky oživení průmyslu ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.

Řekl, že v důsledku oživení poptávky v automobilovém dodavatelském řetězci bude zřetelnější omezená nabídka kapacit. „TSMC z ní udělá nejvyšší prioritu a bude i nadále úzce spolupracovat s našimi zákazníky v oblasti automobilové elektroniky na podpoře poptávky po kapacitách.“

Kromě toho také mobilní telefony neustále zvyšují teplo: letos se očekává nárůst počtu globálních smartphonů o 10% ve srovnání s loňským rokem a podíl 5G smartphonů na trhu vzroste z 18% v loňském roce na více než 35% tento rok. Obsah křemíku v 5G chytrých telefonech je také zvýšený ve srovnání s 4G chytrými telefony.

Zahraniční investice: každý je jeho, poslední slovo má TSMC!

Wei Zhejia očekává, že trh s polovodiči (bez paměti) poroste v roce 2021 přibližně o 8% a výrobní odvětví oplatek poroste přibližně o 10%. V dolarovém vyjádření je TSMC přesvědčena, že zvýší své střední tržní procento, což je lepší než celkový výkon na trhu.

Technicky plánuje TSMC 3nm zahájit zkušební výrobu v roce 2021 a masová výroba se očekává ve druhé polovině roku 2022. „Jsme přesvědčeni, že se technologie TSMC 3nm stane další důležitou a trvalou technologií,“ uvedl Wei Zhejia.

Analytik Bernstein Mark (Mark Li) je přesvědčen, že pouze TSMC má v současné době pokročilý proces potřebný v tomto světě. Pokud společnost Intel i nadále svěří důležité 3 nm TSMC, stane se 3 nm nejvýkonnějším procesem TSMC. Postavení společnosti je velmi důležité.

„V podstatě je to teď, řekla to TSMC!“Hou Mingxiao učinil tento komentář: „Řekl, že všechno se počítá, protože každý je jeho zákazníkem.“